Waarom eet je?

Waarom eet je?, Deze vraag klinkt misschien raar, maar is misschien complexer te beantwoorden dan je zo op het eerste gezicht denkt.

Waarom eet men eigenlijk? Eten is lekker, gezellig, samen-eten verbindt, eten verdrijft de verveling, het troost, eten heb je nodig om te leven.

Laten we eens kijken naar het laatst genoemde. Je hebt eten nodig om te leven. Eten, voeding, voedt jou. Het zorgt er voor dat jouw lichaam kan bewegen, dat jouw hart blijft kloppen, dat andere spieren blijven werken, de hersenen kunnen hun werk doet enz enz. Voedt elk eten? Nee, soms is het alleen maar te gebruiken als maagvulling; de niet voedende voeding zijn vaak de snoepjes en “ongezonde” producten. Hier kun je van genieten, maar als bouwsteen of brandstof zijn ze niet geschikt.

Wat dan wel? Om je lichaam te laten functioneren heb je dus brandstof nodig. Koolhydraten zijn de grootste leveranciers van brandstof. bouwstoffen voor ons lijf worden gevormd door de eiwitten. Zij laten onze spieren werken bijvoorbeeld. Een voordeel van eiwitten bij de maaltijd eten is, dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Beeld je eens opgeklopt eiwit in, zo’n schaal die je boven je hoofd kunt omkeren zonder dat het uit de kom valt… dit beeldende plaatje maakt denk ik dat je kunt indenken hoe verzadiging door eiwitten kan voelen. In welke producten vind je eiwitten? In vlees, gevogelte, maar ook in melkproducten. Dit zijn allemaal dierlijke bronnen van eiwit. Soja is een plantaardige bron.

Dan zijn er nog de vetten. Veel mensen vermijden deze. Heb je ze wel nodig? Jazeker! Er zijn vitamines die alleen in vet oplosbaar zijn, hormonen die daardoor weer kunnen worden aangemaakt. Ook geeft vet smaak aan de maaltijd, helpt het warmte te isoleren, laat het ogen, hersenen en spieren goed werken.

Zoals je ziet is eten, voeding kan ik beter zeggen, van levensbelang voor een goed functionerend lichaam èn geest! Kiezen voor hetgeen jou voedt, dus jouw lichaam geven wat het nodig heeft, is dus van groot belang.

Ieder mens is uniek en ook de benodigde hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten per dag verschillen van mens tot mens. Dit kan uitgerekend worden en op die manier zul je ervaren hoe jouw lijf aanvoelt, hoe het sterker en gezonder wordt. Kortom: je voelt je energiek met de juiste voeding.