De knop omzetten. Eh….welke knop?

We horen het zo vaak. Je moet “gewoon de knop omzetten” …. Maar eh…. wèlke knop, waar zìt die knop, hoe voelt het als hij omgaat, hoe bereik je dat dan??
Jarenlang ben ik ook op zoek geweest naar die beroemde, nou ja, noem het gerust de beruchte knop. Teleurstelling na teleurstelling heb ik ondervonden als ik wéér niet die knop kon ervaren.
Tijdens het afvallen de afgelopen twee jaar met inmiddels bekend resultaat, voelde ik ook niets. Het maakte me nerveus en onzeker, ondanks dat ik goed ging met mijn nieuwe leefstijl. Nu, een poosje na het bereiken van de leefstijl die ik na streefde, begin ik me te realiseren wat voor mij die knop nu eigenlijk is.
Hoe vaak had ik in de afgelopen 40 jaar bij lijnpogingen niet, dat ik “zondigde” ( brrrr naar woord, te hard voor wat het is: je eet gewoon iets lekkers dat niet in planning stond ) en daarna het gevoel had dat ik opnieuw moest beginnen. Kortom: het moment dat ik dingen at die niet in mijn planning lagen, gaf mij het faal-gevoel en was “alles” verloren. Als iets stopt, begin je opnieuw.
Hoe haalbaar is het om nooit iets te eten wat je niet van plan bent? Juist, precies…NIET. Dat is dan makkelijk, dan hoeven we dat ook niet na te streven. Zo makkelijk is dit dus opgelost 🙂
Tijdens het wijzigen van mijn leefstijl stond ik anders in het proces. Ik was minder streng voor mezelf, beetje bij beetje. Hetgeen ik deed betitelde ik ook niet als lijnen, maar als het aannemen van een andere leefstijl. Hierdoor kijk je automatisch al anders aan tegen de missie die je gaat volbrengen. Je haalt de druk, de stress eromheen vanaf en man, wat voelt dát een stuk lekkerder !!
Het volgen van het traject is dus niet lijnen, maar anders leven. Dit houdt dan in dat je gewoon alles eet en drinkt, maar in andere frequentie en hoeveelheden als je voorheen deed. Dit is voor de toekomst wél haalbaar. Er komen momenten dat je die hele zak chips soldaat maakt, of dat een reep Milka zomaar ineens op is….. Zie dit dan niet als falen. Het is juist een super mooie gelegenheid om je vastberadenheid t.a.v. je transformatie / afvallen te sterken. De volgende dag ga je gewoon verder waar je was. De wereld stopt niet als je snoept, stopt niet als je aankomt. Nee, serieus, écht niet! Wat dan wel? Iedere keer dat je de volgende dag weer verder gaat waar je mee bezig was, dan word je gesterkt in dit gedrage. Het wordt ook vanzelfsprekender. Net zoals het gevoel van falen en ermee stoppen een ingebouwd gevoel is geworden. De transformatie zit dus niet alleen in je lichaam, maar ook in je hoofd. Probeer het maar en je zult zien dat jij zelf de druk eraf kunt halen en in staat bent om verder te gaan na een dag, weekend of 3 weekse vakantie – meer eten dan je wilde.

Ik beloof je: je komt hier sterker uit dan dat je erin ging!!